Mert elmegyünk az élet mellett is…

“Hideg januári reggel volt amikor egy ember megállt egy Washington DC-i metróállomáson és hegedülni kezdett. Hat Bach darabot játszott összesen negyvenöt percen keresztül. Ezalatt az idő alatt több mint ezer ember fordult meg az állomáson, legtöbben a munkahelyükre igyekeztek a csúcsforgalomban.

Három perc múlva egy középkorú férfi észrevette a zenészt. Lelassított, és egy pillanatra meg is állt, majd továbbsietett. Egy perccel később a hegedűs megkapta az első egydollárosát, egy nő dobta bele a hegedűtokba anélkül, hogy megállt volna. Néhány perccel később valaki a falhoz támaszkodva kezdte el a zenét hallgatni, de kis idő múlva az órájára nézett, és továbbsietett.

Legjobban egy hároméves kisfiú figyelt fel a zenére. Anyukája kézen fogva vezette, de a fiú megállt a hegedűst nézni. Nemsokára az anyuka továbbhúzta, de a kisfiú közben végig hátrafelé kukucskált. Ugyanez más gyerekkel is megtörtént, kivétel nélkül mindegyik szülő továbbvezette őket.

A 45 perces előadás alatt csak 6 ember állt meg zenét hallgatni. Nagyjából 20-an adtak pénzt, de közben le sem lassítottak. Összesen $32 gyűlt össze. Amikor vége lett a zenének, és elcsendesedett az állomás, senki sem vette észre a változást. Senki sem tapsolt, senki sem gratulált.

A járókelők nem tudták, hogy a világ egyik leghíresebb hegedűművésze, Joshua Bell játszotta a zenetörténelem legnehezebb darabjait 3.5 millió dollár értékű Stradivari-ján. Két nappal a metróállomásbeli előadás előtt egy teltházas bostoni színházban lépett fel, ahol a jegyek átlagosan $100-ba kerültek.

Ez egy igaz történet! Joshua Bell álruhás metróbeli fellépését szociológiai kísérletként a Washington Post szervezte. Azt vizsgálták, hogy egy hétköznapi környezetben egy alkalmatlan időpontban vajon felismerjük-e a szépséget, megállunk-e hogy befogadjuk, és értékeljük-e a tehetséget egy váratlan helyzetben.

A kísérlet eredményének egyik lehetséges következtetése: ha nincs időnk arra, hogy megálljunk és hallgassuk a világ egyik legjobb zenészét a zenetörténelem legvirtuózabb darabjait játszani, vajon mi minden más mellett megyünk el észrevétlenül ugyanígy nap mint nap?”

Kapcsolódások:

Youtube video

Budapest Tavaszi Fesztivál

6 responses to “Mert elmegyünk az élet mellett is…

  1. Jajjj, mennyire igaz. És szomorú. És elgondolkoztató.

  2. én nem szoktam elmenni…De nehéz másokat is rávenni ezekre a dolgokra…Ezért indult a sorozat a tIJBp-n is csak kicsit elhalálozott :( Mert nincs időm az utcákat járni sokat, és főleg nincs nálam mindig a fényképezőgép :(

  3. Euthymia

    Én is mindig olyankor látok valami igazán érdekeset, amikor nincs velem a masinka! :)

  4. Wow. Kíváncsi lennék, én hogyan reagálnék – néha megállok, néha nem, de ez most elgondolkodtatott.

  5. Hűű…. ez aztán egy post! 100%-osan egyet értek. Én egy londoni aluljáróban találkoztam egy hárfás fickóval, írtam is róla egy postot. Rohannom kellett tovább így a videó elég rövid, viszont megköszöntem az előadást :) Gyönyörű volt! http://celinke.wordpress.com/2009/10/21/egy-ferfi-es-egy-harfa/

  6. Euthymia

    Celinke: köszi, elolvasom a bejegyzésed, hamarosan! és igen, sajnos mindig elfutunk a szép dolgok mellett :(

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s