Haladnak a dolgok…

Aztán egy szerencsés napon elszakadt a szattyánbőr szíj. Ibrahim bemutatta a roncsot a háziúr irodájában. A hivatalnok megvizsgálta, megerősítette a természetes elhalálozás tényét, és kitöltötte a megfelelő kiutalási nyomtatványt. Ibrahim kapott egy darab madzagot addig, amíg a formaságok elintéződnek.

Kéthetes késéssel megérkezett az új dosszié. Ez kanavásszal erősített kartonpapírból készült, s nagyon csinos volt, a legújabb modell, színét tekintve umbra-barna. Ibrahim el volt ragadtatva. Kezdte optimistán megítélni a kilátásait…

India, India – Rohinton Mistry (fordította Csikós András)

Valószínűleg, amikor megérkeztünk mi is Ibramhim optimista megítélésével láttuk a világot. De azért ez nem teljesen volt így.

Nem panasz, de hogy ne csak a jó oldalát lássuk a dolgoknak tudni kell, hogy nem rajtunk múlott, hogy ennyi ideig nem volt lakásunk, hogy ennyi ideig nettelenek voltunk ésatöbbi. Alapvetően kicsit el is voltunk keseredve, hogy valahogy olyan nehézkesen mennek a dolgok, vagy csak a hőmérséklet, az időeltolódás, a külföldön levés az oka, hogy kicsit megszeppenve, kicsit ingerülten éljük a napjainkat és vártuk a megoldásokat, míg a többiek Pató Pál munkamódszere alapján élték életüket.

A lakást már az első hét csütörtök estéjén kiválasztottuk! Tehát a harmadik napon, amit messziföldön töltöttünk. Az, hogy miért nem intéződtek a papírok el és hogy miért is kellett a következő hét péntekén már kicsit hisztis idegállapotban követelni a kulcsot, azt nem tudjuk. Főleg, hogy a cég tavaly év elejétől tudta, jön egy muksó a feleségével és lakni akar, majd valahol. Az már más kérdés, hogy az itteni vezetőség a ködösbeli aláírásokra mutogatott, a ködösbeliek az írekre, az írek meg nem tudom, hogy kikre, de gyomorforgató volt és idegesítő, hogy nem rajtunk múlik itt semmi, mi csak bábok vagyunk, pedig azért súlyos rúpiaezrekbe kerül a szállás a szállodákban és a lakásbérlés is. (A ködösben sem egyszerű a lakások bérlési procedúrája, de ott azért segítség nélkül is képesek voltunk intézni, itt segítséggel is csak kínlódással ment.)

Az, hogy csak egy sima feltöltős telefonkártyát vegyél, hogy legyen helyi mobilszámod, ahhoz útlevélre, útlevél másolatra, külön igazolványképre és születési anyakönyvi kivonatra is szükséged van. Amit persze nem tudtunk előre, csak amikor ott álltunk az egyik ilyen telefonos bódé előtt, de persze másológépük és a plázában igazolványképet gyártó szolgáltatás az nincs. Mindegy, egy útszéli bódéban némi mosollyal és viccelődéssel vegyített csevegés után bírtunk venni egy kártyát , még nagy kincs volt a kézfogásom, amit a kis barna fickók nagyon, nagyon vágytak.Eladott Tib egy mobilkártyáért hehehehe

Az még külön kérdés, hogy a céges mobilt, miért is csak a 20. nap után kapta meg Tib. Nem távolsági hívásokat akart bonyolítani, de ha azt mondják, hogy nem akarnak adni, azzal sem lett volna gond, mert már tudjuk, hogy is kell mobilhoz jutni, megoldottuk volna, de ezek olyan kis apró fura dolgok.

Belépőkártyája még mindig nincs…

Bankszámlát is kezdett intézni, de néhány e-mail után úgy volt vele, hogy most már nem zargatja a helyi bankos fickót, majd idővel csak meglesz a “két munkanap alatt nyitunk önnek számlát” alácitibank alapvetően csak tizensokéve van náluk számlája.

Még jó, hogy az internetes fickó bankszámla nélkül is hajlandó volt segíteni, igaz 2db igazolványkép, az útlevélmásolat meg a vízummásolat és az útlevél külön bemutatása is kellett még  hozzá és közel 2,5 órájába telt Tibnek a mutatvány, hogy belekerüljön a szatyrába a kis photon+ elnevezésű internetkütyű, meg 72 órás ellenőrzési procedúra után lesz (remélem, lesz!!) csak végleges internet (tényleg Tib-e a Tib, ott dolgozik-e, ahol mondta, barna-e a szeme és mekkora a cipőjének a mérete).

Aztán ott van még az a bizonyos regisztrációs folyamat, amit elvileg a 14. napig el kellene intézni, annak aki 180 napnál tovább marad. De a repülőgépen kitöltött papírok alapján 180 napnál rövidebb időre érkezőknek nem kell és blabla.

Persze, ezt senki sem tudja egészen pontosan, még a regisztrációs ügyosztályon is 3 felé futottak az ügyintézők, amikor Tib személyesen több órás soronülés után feltette a kérdést nekik, hogy akkor most mi is van pontosan? Írt az internetes oldalon talált címre, is, hogy akkor jó lenne most már tudni/választ kapni, hogy mit is és hogyan intézzünk, mert össze-vissza, de nagyon beszél mindenki és legfőképpen teljesen mást.

http://india.gov.in/overseas/passport/foreigners_registration.php

All foreigners including foreigners of Indian origin visiting India on long term (more than 180 days) Student visa(S) (including those coming for study of Yoga, Vedic Culture, Indian system of dance and Music), Research Visa(R), Employment Visa (E) and Missionary Visa (M) will be required to get themselves registered with concerned Registration Officer within 14 days of his/her first arrival, irrespective of the duration of their stay.

Foreigners coming to India on Medical Visa (M) or Medical Attendant (MX) Visa are also required to register themselves with the concerned Registration Officer within 14 days of arrival irrespective of the duration of stay.

Foreigners visiting India are required to register within 14 days in case of stipulation/ observation/ Special endorsement made by Indian mission/ Embassy on the Indian Visa.

Foreigners visiting India on other categories of long term visa including business/Entry(X) visa would not require registration with the concerned FRROs/FROs if , repeat if duration of his/her stay does not exceed 180 days on a single visit. In case a foreigner intends to stay for more than 180 days on a single visit he should get himself registered well before the expiry of 180 days.

Pakistan Nationals are required to register within 24 hours and Afghanistan Nationals are required to register within 7 days of their arrival in India.

Registration facilities are not provided at the airport and are carried out in the office of FRROs or District Superintendents of Police (FROs).

Children below 16 years of age do not require Registration, on any type of VISA.

Szóval, nem egyszerű, nem egyszerű, de azért jól vagyunk és mire augusztusban megyünk haza, akkora minden elkészül (remélhetőleg)…legfeljebb Tibet nem engedik ki az országból, vagy nem tudom……

16 responses to “Haladnak a dolgok…

 1. Ó, ti szegények! Így van ez, a szegény és félfeudális emberi, ill. társadalmi kapcsolatokkal bíró országokban a csinovnyik-apparátus túldúzzasztott (de ez jó a foglalkoztatottságnak :)) és túlbürokratikus. Rendszerint a szabályozórendszer túlszabályozott, a sok rendelet pontatlan, nem összehangolt és többféleképp érthető. Kíváncsi lennék mekkora a korrupció? Türelem és kitartás, hál’istennek a gondok többsége gyakran “magától” megoldódik. A 180 nap, pedig könnyen lehet 180+…, bár nem ismerem Tib projektjét, mi korábbi munkahelyemen éveken keresztül dolgoztunk együtt indiai kollégákkal, aranyosak, csak kicsit mások… (Bocs a hosszú comment-ért.)

 2. Uuu, nem semmi. Hát sok türelmet kívánok nektek, meg békességet! És igen, majdcsak elintéződnek a dolgok.

  Különben itt is ez megy, de azért nem ennyire. Emlékszem öt éve amikor kijöttünk Belgiumba, néha olyan érzésem volt, hogy leginkább a hajam tépném a tötyögés miatt, senki nem tudott semmit, stb. A magyar ember sokkal pörgősebb, ami persze nem feltétlenül jobb. Mára én is lelassultam, na nem az ő szintjükre, de már sokkal türelmesebb vagyok.

 3. Lehet, hogy egy hajszálnyit naiv vagy?

 4. Szemtelen Tyúk

  Ez rémes. Olyan, mint Itália: törvény van tömérdek, szabály egy se, csak Indiában a szabályból van sok… :)

  Drága Hölgyem, egy meglepi várja a blogomban.

 5. Euthymia

  @Observer: semmi gond, máskor is írj, akármilyen hosszút :) és teljesen jól leírtad, amit gondoltam én is, csak nem tudtuk megfogalmazni. 180 + nem lesz, mert aug.8-ra van repjegy. Ha lesz, az csak szeptembert közepétől újból kevesebb mint 180, de ahhoz még vízum kell majd újra, mert az is lejár augusztusban, szóval, azért sem értjük a fennakadást és a nem válaszolni nem tudást …

  @Csilla: a ködösbeli dolgokhoz remekül hozzászoktunk, ott valahogy nagyon jól működtek a dolgok, mi szeretjük! Neten is mindent el lehetett intézni (illetve sok-sok mindent). De nem szomorkodunk, itt is rendben lesz majd minden egyszer, csak a melegtől le vannak lassítva a népek :)

  @Kósza: hova lett az “ó”?? a nevedből? elfutott?
  Nem, nem hajszálnyit, mert én mindig pozitívan indulok mindennek neki, csak utána kezdek szomorkodni, hogy a gonosz, csúnya bácsik, nem úgy szeretik, rendezik, alakítják, ahogy az egyszerű lenne :(

  @Szemtelen Tyúk: meg emberből és azért van ennyi hivatalnok, mindenre emberke, hogy legyen nekik szegényeknek bérük. Azért nem tudják pontosan dolgokat, mert nem jut el az információ a kis gépemberhez, ez is szomorú…

  juj, megnéztem, és köszönöm!! :) bár lelkem mélyén mást gondoltam, de akkor az még nem futotttttttttt be :(

 6. Euthymia

  @Kósza, amúgy az jutott eszembe, hogy megkérdezzelek, miért is kérdezted amúgy ezt?
  Mert ha magunktól vágunk neki az útnak, és jönnek az akadályok, akkor azt természetes dolognak vesszük. De nem magunktól jöttünk, hanem egy kiküldetés szerűségre vállalkoztunk, ahol elvárható, hogy segítik a haladásunkat és nem hátráltatják.
  Illetve, Tib már tapasztalta a cégtől, hogy is működnek a dolgok, mert mikor a ködösbe érkezett, akkor fura módon nem kellett hetekig a belépőjére várnia, a mobilja és az irodája is előkészítve (leporolva, fényesítve) várta az ottani irodában. Ugyanarról a cégről beszélünk, szóval, miért is lennék naiv, ha azt várnánk el, hogy működjenek a dolgok egy világcég bármelyik irodájában is a világ bármely pontján, mert ugye a cég az pont az, mint ami Magyarországon, Angliában vagy itt van. Akkor, miért is nem működnek a dolgok és miért is nem elvárható egy apró segítség, hogy könnyebben belerázódjon az itteni munkába?!
  Mindegy, túléljük csak érdekes dolgok ezek!

 7. Ó, Ti szegény gyerekek. Persze, ahogy írtad, túlélitek, de mennyivel könnyebb lenne, ha ilyen dolgokon nem állna meg az ész….
  Kívánok nektek nagyon sok erőt. :) Sokat gondolok ám rátok. :)

 8. szerintem ne törődj vele, amíg nem ismerik ki magukat a saját szabályrendszerükön, addig nem tudnak megfogni titeket sem… különben is vessétek be ellenük a bürokrácia legnagyobb fegyverét: mindig hivatkozzatok egy másik hivatalra, ahol engedélyezték nektek az adott dolgot… mire utána néznek három-négy hónap alatt már rég sehol se vagytok;)

 9. Szemtelen Tyúk

  Basszus, én annyira szégyellem, hogy elkerülte a figyelmemet, hogy már volt nálad díjosztás, ne haragudj, biztos valami szuicid depressziómban fetrengtem, vagy épp az ellenkezője, mert ebben a két esetben szoktam felületesen olvasni! Sajnálom!

 10. Szemtelen Tyúk

  Ja, és Anchorage-Budapest 3 hét, nem tudom, ennek fényében… :)

 11. Húúúú bakker, hét megörülnék :S Jaj, főleg ha nem tudnék hazajönni, na de ne lássunk ennyire előre :) Reméljük nem lesz gond, de azért egy kicsit felháborito amiket irtsz, hogy mik vannak. Olyan messze, egy másik kontinensen nagyon rossz lehet külföldiként :$ Soha nem vágytam egyébként Indiába :$ Annyira nem az én müfajom :)))
  Kitartást :)

 12. Euthymia

  @Tinkmara:köszönjük, igyekszünk megélni, átélni :) :)

  @Konok: ez jó ötlet, hihi! Köszi!!

  @Szemtelen Tyúk: jaj, nem azért írtam, biztos túl ré(m)buszos :) volt a múltkori díjosztásom, semmi gond és tényleg köszi!!

  @Mebarak: Nem halálos dolog ez, csak elszomorító, hogy azok nem segítenek pont, akiknek az lenne a dolguk. Mert, ha a magunk lábán kéne állni, akkor máshogy mennének a dolgok, akkor megoldunk mindent, tudjuk, hogy merre forduljunk, de mikor félig másra várunk, az a legbosszantóbb, hogy nem az én hibámból esek bele a gödörbe, hanem a másik lök… hihi, csak érdekességnek írtam, mert ilyen mindenhol előfordulhat, nem biztos, hogy csak itt Indiában! :)

 13. Jaj, szegények, ez tényleg elég macerás, együttérzek… puszi:-)

 14. Nem tudom hová lett belőlem az ó betű. Ha ennél a hozzászólásnál sem jön vissza, akkor összeesküdtek ellenem a bitek.

 15. Na jó, nem olyan nagy a baj. :)

 16. csigusza

  nembaj még egy kis kaland:) legalább meghódítjátok eme országot is, és még több tapasztalatot gyűjtötök..
  mondjuk most ez aztán nagy vígasztalás, mert szerintem ha velem történne ilyen, tuti kiakadnék és keményen megmondanm a magamét..

  de azért tök jól haladtok:)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s