Tudtad? – V.

– avagy fura közlekedési szokások InDia :)

Volt valami jó kis ismeretterjesztő valamelyik csatornán. A műsor tartalma helyett ez volt írva az ismertetőhöz (valami ilyesmi):

Amikor Indiában vagy, tudod, hogy ott vagy, mert az emberek sokat dudálnak. A három dolog, ami Indiában jó, ha van: jó duda, jó fék és jószerencse!

Hát igen! Legyen duda az autódon, mert anélkül nem teljes az élet. Az itteni közlekedési kultúra szerves része, hogy nyomod a dudát, mint az őrült.

Mert az irányjelzőt nem sokan használják, illetve sokan kézjelekkel irányítják az autót, buszt, tuk-tukot,  motort, szekeret, biciklit, ja azt nem, mert azt amúgy is azzal kell. Kanyarodáskor kiteszik a kezüket, vagy éppen intenek, hogy most előzhetsz.

sound sound horn felirattal buzdítanak a duda használatára :)

De a duda az mindig szól, mert azzal jelzik, hogy ott vannak és jönnek és csinálják és nem akarnak beszorulni a busz és a betonfal közé, a teherautó és a busz közé vagy akármilyen variáció közé vagy éppen kanyarodnak, előznek, megállnak, elindulnak, mittudoménmitcsinálnak, nyomják és nyomják!!

Ezért van akkora zaj, hogy az ember csak kapkodja a fejét.

És akkor azt nem mondtam, hogy képesek jobbra kanyarodni a három sávos útnak a bal legkülső sávjából is, miközben mondjuk a jobb belső sávban egyenesen próbálnak haladni az autók (ne feledjük a hagyományos, baloldali közlekedés van itt).

És sorolhatnám. A szabályokat teljes mértékben nem tartják be. Arról ugye nem is beszélve, hogy a motorosok bukósisakot nem sokan hordanak, illetve néhányan ha hordanak is, az utasoknak biztos nincs a fején plusz bukó, főleg nem azoknál, ahol 2-3 utas még ül motoron.

buko a sisak, az álcázottan van jelen

Vagy, hogy a lámpa még bőven piros, mikor már mindenki elindult  a kereszteződésen át.

Némelyik autóra ki van írva “nincs kézjelzés, mert légkondi van az autóban”. Ok, hogy nincs kézjelzés és nem dugja ki a mancsát, hogy jelezze, kanyarodik, de bakker, indexet azért billenthetne, nem??

Sötétben reflektorral vagy lámpa nélkül száguldoznak és nyomják a dudát ezerrel.

Sima, egy sávos (másfél) úton haladva a dupla záróvonalat átlépve előznek, szerinted???

kozlekedes 

Kapcsolódások:

Illatos, hajas – Tudtad? -IV.

Driving in India – expat-blog.com (EN)

 

Reklámok

9 responses to “Tudtad? – V.

 1. Martalóc

  Na most a magyarok gépjárművezetési kultúrájáról is lehetne mesélni. Zárovonalon előzni, bármikor. Elédvágni index nélkül, naponta sokszor. Dudálni mint az idióta, gyakorta. Bekanyarodni ott, ahol nem is szabad. Stb.
  Tegnap sétáltam a városban. Egy öreg hapsi, meg neje (gondolom az volt) nem igazán gyors tempóban ment. Egy idióta a nőjével dudált mögötte mint a fene. Megelőzte, de ott volt a lámpa. Ja, az út kétsávos, párhuzamos közlekedés. A pirosnál elévágott az öregnek. Kiszált, odament, kinyitotta a vénember kocsiját. Üvöltözött. Csapkodott. Stb.
  Na ez mi?

 2. Még elolvasom néhány élménybeszámolód és nem is kell Indiába mennem. :)

 3. Már csak az a kérdés, hogy a módszer bevált-e nekik, vannak nagy ronda balesetek vagy csak koccannak, – de az márhogy a koccanás az gondolom nem számít.

  Régen láttam hasonló stílust Törökországban, és teljesen ép autót azt viszont nem láttam.

 4. Euthymia

  @Martalóc: te kérdezted a múltkor (meg talán más is) hogy miért dudálnak annyit?! Hát ezért… :)
  Otthon is van egy érdekes közlekedés, tudom, ismerem, de azért ekkor hatalmas szabálysértéseket, ha csinálnak is, nem állandó jelleggel. Alapvetően ez itt a normális, hogy mindenki megy mint a homályökör…

  @Kósza: mindenki másképpen látja, ne adj a szavamra, ezt át kell élni :) :) :) (na jó, a fotók azért némileg alátámasztanak hihi)

  @Gabi: bukósisak nélkül utazó motorosok csúnya látvány, amikor… Lili mesélte, hogy a férje látott egyet :( :( még most is kísérti a dolog. Van egy újságcikkem adatokkal, majd megkeresem :(

  Szép hetet nektek!!!

 5. galaedit

  És mi a dolga a közlekedési felügyelőknek/rendőröknek? Vagy olyan nincs is??? Nekem úgy tűnik az egész közlekedés egy nagy káosz!

 6. Félek, én is úgy érzek, mint galaedit… olyan kaotikus az egész. A képeiden is ezt érzékelem. Meg csupa wow! ;)

 7. ezek nem normálisak na :)
  szerintem kiakasztanának kint…. itthon is gyülölöm azokat akik nem tudnak normálisan közlekedni….

  egyébként meg balra hogy teszi ki a kezét? :D

 8. Euthymia

  @mebarak: balra? nem teszik ki, ha nincs az ülésen senki, illetve, nem indexelnek, bár van aki igen :) :)

 9. Eddig azt hittem, dudálni csak az olaszok szeretnek, de azok aztán nagyon! :-))

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s