Tiszta víz

 

Ísvar felvette a rézkorsót, és elindult az ajtó felé.

-Majd én hozok vizet – ajánlkozott Óm.

A csaphoz ment, ahol egy ősz hajú nő nézte, ahogy a karral babrál, hogy megindítsa a vizet. De nem történt semmi. Belerúgott a kútba, megrázta a kifolyócsövet, de csak pár csepp csurgott belőle.

-Nem tudtad? – kérdezte a nő – Hogy csak reggel van víz!

Óm megfordult, hogy megnézze, ki szólt hozzá. A nő nagyon alacsonynak látszott a kunyhó sötétlő ajtajában állva.

-Csak reggel van víz – ismételte meg.

India, India – Rohinton Mistry (Frodította: Csikós András)

vegyesindia 199

Korábban említettem, hogy mi szerencsések vagyunk Tibbel, mert az áramszolgáltatás szinte akadálytalanul üzemel a lakásban. Leszámítva néhány alkalmat és a nem a mi hibánkból történt számlázási gondokkal kapcsolatos árambeszüntetést.

Akkor most beszéljünk a vízről.

Megint csak azt kell mondanom, mi szerencsések vagyunk, mert víz is elég rendesen érkezik a csapból, amikor megnyitom. Igaz néha elég meleg, na jó, csak langyos, pedig bojler csak a fürdőszobák zuhanyához tartozik. Mosogatni általában ezzel a langyos (néha hideg)vízzel szoktam, nagyon sok mosogatószerrel. Eddig még semmi bajunk nem lett tőle. Túlélhető.

vegyesindia 179

Néha nincs víz, de ez tényleg alig fordult elő a közel 2 hónap alatt. Olyankor kicsit kellemetlen, hogy nem tudjuk a vécét lehúzni vagy a zuhanyzással várnunk kell, de túlélhető.

Viszont a csapból jött vízből nem iszunk (főleg, hogy langyos). Nem használjuk  fogmosásra  (bár én néha elfelejtem és aládugom a fogkefémet). Főzésre sem, de a zöldséget/gyümölcsöt én ezzel mosom le. A ruhákat is rendesen mossa a mosógép, semmi gond nincs vele. Túlélhető

Állítólag, ha megszárad az edényen mosogatás után, akkor már nincs gond vele, csak ne kerüljön cseppfolyós állapotába a szervezetbe. Nem tudom, nem tűnik annyira veszélyesnek, de azért kerüljük a konfliktust.

vegyesindia 188

Viszont a környéken élők nagy többsége lajtos autóról szerzi a vizet, illetve néha a kútra megy hatalmas műanyag vagy más edényekkel, hogy gyűjtsön a családnak vizet.

Mi kényes európaiak palackozott ivóvizet (nem ásványvíz!!) veszünk és azt isszuk, azzal főzünk és azzal is mosunk fogat (amikor nem felejtjük el).

Több cég is szállít házhoz 25 literes ballonokba ivóvizet és ad hozzá egy tartályt is, aminek segítségével folyatni tudjuk a pohárba, edénybe.

Végre nekünk is sikerült beszerezni egy ilyet, mert korábban állandó vízszűkében voltunk (2-3 karton víz pikk-pakk elmegy).viz

Bár valami oknál fogva az első rendelésünk nem volt túl sikeres. Adott volt egy cég és annak a honlapja. Internetes rendelés, várás, várás, majd telefon, hogy merre van a szállítmány. Kiderült, netes rendelés az nem működik, de felírták az adatokat, a rendelést, hozzák… Na, azóta is hozzák!! Lassan 3 hete várom, hogy hozzák, de vagy nem találnak ide, vagy Delhiből jön valaki gyalog, a hátán a vízzel. Mindegy, találtunk másik céget, azok másnapra kihozták. Most van 75 liter víz. Egy időre talán elég lesz :)

Sajnos a kis bódékban élők helyzete nem annyira egyszerű, főleg, hogy a vízszolgáltatás sem üzemel folyamatosan. És meg kell mondani, meleg van! Vízre mindenkinek szüksége van. Edényekbe gyűjtik és abból használnak napközben. Lehet kapni kis zacskóba 5 kortynyit, ami praktikus, de marha szemetes, mert általában eldobják a neylont miután elfogyott belőle a víz :(

 

 Ahogy Sajo is írta 

Víz viszont csak napi 4 órát van (reggel 6-8 között és este 6-8 között, ha jól emlékszem). Ilyenkor jól feltöltik a vödröket és egész nap azt használják. persze olyan is van, hogy egy-egy ilyen vizes  időszak kimarad vagy lerövidül…szóval résen kell lenni.

Te résen tudnál lenni??? Hogy viselnéd a nagy melegben, hogy korlátozott mennyiségben használhatsz vizet?! Túlélhető, minden túlélhető és megszokható, tudom én, de nem egyszerű sajnos erre az élet, egy kicsit sem! :(

 

 viz2

 

11 responses to “Tiszta víz

 1. Martalóc

  Tudom, uncsi vagyok. De tényleg. Na. Hát évekig éltem olyan helyen, ahol, a közkútra kellett ivóvízért menni. Ezért spórolt vele az ember. Ivásra, főzésre használta. A többire meg ott volt az esővíz (másoknál esetleg kútvíz). Persze ezzel is spórolni kellett, ezért, hát meg kellett gondolni, mire érdemes elpazarolni. Tisztálkodásra, mosásra, mosogatásra jó volt…

  Szerintem az indiaiak is gyűjtik az esővizet, és fel is használják. A gond a száraz évszakban van, mert monszun idején aligha szenvednek vízhiányban.

 2. Hányan is élnek Indiában?

 3. Nekem komoly gyomorgörcsöt okoz, hogy itten hetente legalább egyszer mossák a járdákat, oké, hogy kutyaszar, belváros meg minden, de abba bele sem merek gondolni, hogy amit it szétlocsolnak, az nagy valószínűséggel ivóvíz..

 4. @Martalóc:tudom, hogy otthon sem mindenhol van víz. Nagymamám úgy halt meg pár évvel ezelőtt 93 éves korában, hogy életében nem volt a lakásban folyóvíz, egy időben az ártézi vagy hogy hívják kútról hozták, aztán meg a kerti csapról. A vécé is pottyantós volt a kert végében. Sok évet töltöttem ott gyerekként és rengeteg nyarat is. túléltük és nem haltunk bele.
  De ha körbenézel a világban akkor azt látod, hogy fejlődés van és manapság már nem számíthat luxusnak az, hogy a házadban legyen legalább egyetlen egy csap, amiből iható víz folyik, vagy furán gondolom?????? Szóval én azt mondom, nagyon szomorú ez, hogy vannak országok, ahol nincs iható tiszta víz és az európai emberek meg “nem számít, túlélhető, én is túléltem azt a pár évet, amikor nekem sem volt iható víz a közelemben” . hozzáállással élik a most kényelmes életüket, nem igaz???
  És gyűjtik az esővizet, de szerinted milyen minőségű az a víz, ami akkora légszennyezettségű akármin jön át és kerül bele a tartályokba. Mutattam képet is, hogy is gyűjtötték régen a vizet, most is gyűjtik, de nekem szomorú tény, hogy így van ez itt :(

  @Kósza: nagyon nagyon nagyon sokan, annyi nullát fel sem lehet sorolni az első szám után, hogy az kimondható legyen :) :)

  @mimke: megértelek, ott elpacsálnak halom vizet, itt meg vízelzárások vannak :(

 5. Gyerekkoromban nálunk is csak utcai kút volt mindenhol. A házban amiben felnőttem és amit 2005-ben sikerült végre eladunk még mindig csak potyogtatós vécé volt. Budapesten.
  A férjemék nyaralójában se volt semmiféle viz sosem. Két kilóméterről hordtuk ha ott voltunk.
  Itt van viz. Igaz csak hideg. Igy én is hidegvizben mosogatok. Ki lehet birni. :-))

 6. Martalóc

  Értem, értem. De minden viszonylagos. Szerintem nem egy “fejlett országból való egyén” az én életmódomat is hiányosnak látná. Szerintem az indiaiak egy része, talán a nagyobbik része sem tekint ezekre a dolgokra úgy, mint rémes, átélhetetlen körülményekre. Mindazonáltal, ez nem jelenti azt, hogy ők nem érdemelnék meg a modern közműveket, a kényelmet, stb. De ezek kiépítése nagyon sok nehézséggel jár. Egyrészt hatalmas embertömegről van szó, hatalmas potenciális keresletről, azonban e kereslet nagy része nem fizetőképes. A közműveket állami pénzből tudják csak fejleszteni, az ilyen pénzekből azonban mindig hiány van, a díjtételeket az emberek egy jelentős része képtelen fizetni. A nagy népszaporulat miatt (az amúgy is takarékos módon kivitelezett) közművek kapacítása elégtelenné válik. Akadozni kezd a szolgáltatás, stb…..

  Igen, a 21. század. A megoldás mi lenne? Azt nem várható el, hogy minden, egy röpke perc alatt megoldódjon. Az első lépés a közkútrendszer kiépítése – szerintem az indiaiak is ezen a szinten tartanak a falvakban. A városi szolgáltatás esetén is ez kellene, hogy legyen az első lépés – sokkal kisebb terhelést jelent egy közkút, mint a rengeteg lakásrákötés. A csapvíz minőségének a javítása – na ez megint nehéz eset, sok fejlett ország is kínlódik ezzel. Az tényleg nevetséges, hogy sokan nálunk is ásványvizet isznak, azzal főznek, ott is, ahol a vezetékes víz minősége messze jobb, mint esetleg azé, amit ott Indiában palackozva értékesítenek. STB…

 7. Christinenek: hát, a probléma itt Indiában az, hogy nem az utcai kúthoz kell elmenniük sokaknak, hanem mondjuk 2-3 kilométerre, ahol esetleg kiderül, hogy az a kút is kiszáradt. Vagy mások csak pénzért jutnak vízhez, márpedig ezeknek a családoknak sokszor élelemre sem telik.

  Martalócznak: hát, nagyon örülnének az indiai falvakban, ha lenne közkútrendszer. Sajnos a többséggükben nincs vezetékes víz. Persze vannak kutak, amik mostanában sajnos nem nagyon adnak vizet. A városokban pedig…különösen a nagyvárosokban, mint pl. Bombay, ahol kb. 8 millió ember él slummokban (nyomortelepeken), ahol bizony semmilyen infrastruktúra nincs (na jó, mondjuk minden 10 000 emberre jut 1 csap).

  Az az igazság, hogy amíg valaki nem szembesül azzal, hogy milyen körülmények között kénytelen emberek élni, addig nem is igen tudja elképzelni. (Mint ahogy azt sem,hogy vannak szülők, akik kénytelenek az 5 éves gyereküket munkába küldeni, mert a másik alternatíva az, hogy hagyja éhen- vagy szomjanhalni…)

  Amúgy ha egy kicsit meg szeretnétek ismerni, milyen is az itteni szegények élete, akkor érdemes elolvasni a bejegyzés bevezetőjében is idézet India, India c. könyvet, vagy megnézni a Bombay: Our City c. dokumentumfilmet.

  Sajo’

 8. Martalóc

  Sajó. A blogodban légyszi tedd már lehetővé, hogy regisztráció nélkül is lehessen hozzászólni.

  Tökre egyetértek veled. Csak annyit, hogy a közkút nem okvetlenül jelent vezetékes vizet. Sőt. A közkút hagyományos módon nem jelent vezetékes vizet, csupán egy kutat, melyet a közösség használ, és amelyet fejlettebb körülmények között a helyi hatóság, vezetés számontart, karbantart, ellenőriz.

 9. @Martalóc: nem az a kérdés, hogy ők megérdemlik-e, mi nem érdemeljük meg. Budapest szennyvizének 65%-a tisztítatlanul folyt a Dunába egészen a közelmúltig. Mégis nemhogy nem tudja a legtöbb ember, de ha tudja is leszarja…hogy Pakson már Budapest piszkát próbálják kitisztítani…hogy Londonban egy pohár csapvizet előtted már 7x ittak meg… És még mindig nem érdekel senkit, hogy ne ivóvízzel húzzák le a wc-t…

 10. Sziasztok!

  Tegnap este már nagyon fáradt voltam, így kicsit összeszedetlen lett a korábbi válaszom. De sabaj, majd legközelebb.

  Martalócnak: oké, értem. Kút persze általában van a faluban vagy valahol a közelben van valamilyen víznyerőhely. Csak az elmúlt években sajnos nagyon sok kiszáradt. Ez részben az időjárás változása miatt (az elmúlt években pl. igen kevés csapadékot hozott a monszun északon), részben pedig a gátlástalan kitermelés miatt. Pl. a Coca-cola és a Pepsi palackozó üzemei környékén rendszeres a helyiek panasza, hogy amióta egy-egy üzem megkezdte a működését, azóta a környezetükben hatalmas területen kiszáradtak a kutak. De van sok más vízigényes iparág is… Így a vízhiány már tényleg nagyon nagy méreteket ölt egyes helyeken Indiában…ezért vannak a városokban is eszméletlen korlátozások.

  A blogomban pedig próbálom lehetővé tenni a regisztráció nélküli hozzászólást, de egyelőre nem találtam rá opciót. Írtam a helpdesknek, remélem adnak választ.

  Üdv,
  Sajo’

 11. Egyre több fejlettebb országban sem javasolják a csapvíz ivását, sőt, itthon is vannak helyek, ahol szennyezettebb a víz. Persze, mondhatod, hogy ez csak az ásványvíz-gyártók marketingje, de itt, Battán pl a MOL nem tudom, mit csinál, de havonta legalább egyszer barnás-feketés, olajos víz folyik a csapból, 1-2 napig… így aztán megveszem az ásványvizet, bár, mikor tehetem, akkor artézi vizet hozunk (Tabajdról, nekünk az van a legközelebb).

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s