Kathakali

Ez a neve annak a csudi-fura táncnak, amit sikerült elcsípnünk megérkezésünk napján Thekkady-ban. Köszönhető ez a kedves, rendes sofőrünknek, aki ajánlgatta az esti programlehetőségeket ;)

Miután a fűszerkóstolgatás után kialudtuk magunkat (30-35 perc) még kicsit sétáltunk a városkában, felfedeztük a házi készítésű csokoládékat, meg a fűszerboltokat, megcsodáltuk az európai/portugál stílusú épületeket (amikhez hasonlót mifelénk nem igen látni) és találtunk egy remek kis könyvesboltot is, szóval majdnem lekéstük az előadás előtti készülődést.

Kerala 297

Főleg, hogy ahova mentünk a jegyünkkel az nem az a hely volt, ahol a műsor megnézhető, szóval még kampajogni kellett pár percet, hogy a város szélére kibotorkálva megtaláljuk az épületet, ahol az előadást tartották. És életünkben először találkoztunk messziföldön egy becsípett bácsival, aki végig eljött velünk az épületig. Mondjuk, erről senki sem informált minket a jegy vásárlásakor, hogy majd este ne ide jöjjünk ám vissza. Mindegy, megtaláltuk, nem késtük le a készülődést és a műsort sem!

30-35 perc (úgy látszik ez most ilyen visszatérő időegység) volt a készülődés, vagy legalábbis nem kevesebb, de lehet, hogy több…

Kerala 321

Valamit elvétettem, mert nem jöttem rá, hogy ebből a kis sovány srácból, hogy lett a végén egy pufi fejű alak?? Mert az ok, hogy a ruháktól lett akkora testileg, de az arcát előttünk festette ki és igaz, hogy nincs róla kép, de elhihetitek kedves T. Olvasók, hogy nem ilyen duci feje volt neki maszkírozás előtt.

Kathakali

Mindegy, a lényeg, hogy ott előttünk készülődtek, öltözködtek, majd egy ajtó mögött eltűntek. Kicsit később jött egy bácsi, aki elmesélte a (dráma)tánc történetét és megkezdődött az előadás. Először ez a bácsi énekelt egyet majd jött egy kis zenei hangulatkeltés:

 

Majd folytatódott egy kis zenével összekötött szemtestbeszéd bemutatással:

És végül a főműsor is elkezdődött:

A tánc és a történet tényleg drámai, érdekes és félelmetes volt; egy szerelmi szálon futott, aminek természetesen szomorú vége lett. Ahogy ez mindig is lenni szokott, előbb-utóbb valaki meghal a kapcsolatban, vagy így, vagy úgy…

Kerala 399

Az előadás végén oda lehetett állni a táncosok mellé és fényképeket kattintgatni, de valahogy béna voltam és nem álltam oda. Természetesen, Tib sem kapható ilyenre, így nem lett közös kép a csudi táncosokkal (persze, így utólag már bánjuk) és sajnos úgy az egész este képei kicsit homályosak és bénák lettek :(

Hazafelé akció várt ránk, mert a sötétben kellett visszabotorkálni a főutcáig, azon a területen nem volt világítás, ahol az a kis épület állt. Persze volt velünk zseblámpa, a szállodában hagytuk, mert ki gondolta, hogy kiserdő-mező-kavicsút-árokpart-bokorugrás lesz az egyik esti programunk. hehehe

Nem kellett ringatni minket, nagyon hamar elaludtunk.

Kathakali drámatáncról a kapcsolódásoknál lévő hivatkozásokban lehet bővebben olvasni, fotókat itt találsz még és lehet, hogy majd a többi videót is felteszem a youtube oldalra (vagy nem).

Kapcsolódások:

Kathakali – indiaitanc.hu (HU)

Kathakali – majd a wiki megmondja (EN)

India táncművészete – geographic.hu (HU)

10 responses to “Kathakali

 1. Hú, ez nem semmi. Azt írta a lexikon, hogy az arcimzokat irányítva torzítják el az arcukat. Azért nem hiszem, hogy az a pufók arc tényleg csak az arcizmok segítségével jött létre. Lehet, hogy még valami maszkot a festék alá ragasztottak. Vagy mégsem. A férfinél jobban látszik, hogy a maszk magasabban van, mint az álla. Mindenesetre érdekes.

 2. Fantasztikus :D nagyon tetszik! A sztori végére azt hittem, a bokorban az a Tigris várt, akit csak plakátról fotóztál napközben!
  ;)

  :D:D:D

 3. @Secima: a férfinak azt a papírvalamit ragasztották fel, de azon túl mást nem láttunk, csak a festéket.
  A “női” fejnél meg azért fura, mert ugye az oldalsó tincseket odafestette a legelején, szóval akkor meg azt kell megkérdezni, miért festette oda, ha utána valamit még tettek rá….egyszerűen elvarázsolták őket :) hehehe

 4. Vagy benneteket varázsoltak el. :)))

  Akkor lehet, hogy mégis képes ennyire játszani az arcizmaival.

 5. Ez nagyon érdekes, micsoda kalandok!!
  Én sem tudom elképzelni hogy csinálhatják a “fejtágítást” hihi

 6. stampoasis

  ugye annyi minden van, amit mi kívülröl sosem fogunk megérteni….

 7. Szerintem a zseblámpák alaptulajdonsága, hogy sosincs nálad, amikor sötétben kell botorkálnod.

  De ez a tánc még egy kisebb bokaficamot is megérne. :-)

  Üdv,
  Sajo’

 8. @Secima: hihi, lehet, hogy minket, :) :)

  @Gabi: ezt már szerintem nem most fogjuk kideríteni, de azért csudi egy táncos est volt :) :)

  @stampoasis: …és még annál több :)

  @Sajo’: meg bizony!! de szerintem nem csak a zseblámpáknak van ilyen tulajdonságuk, hogy pont akkor nincsenek ott, amikor szükség lenne rájuk heheheh :)

 9. Micsoda “másvilág” ez… az ember nem győz ámulni. :)

 10. galaedit

  Jujj! Ez a ‘szemes’ video! Brrr…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s